(acute) Enkel

Verzwikte enkel (Inversie trauma)

 

U bent door uw huisarts of andere zorgverlener doorgestuurd naar de website van netwerk voet-enkel vanwege klachten passend bij een verzwikte enkel.  

Een verzwikte enkel komt erg veel voor. Er is een grote variatie in ernst van de verzwikking. Het herstel van de enkel verschilt per cliënt. Ook komt herhaald verzwikken (instabiliteit van de enkel) veel voor. 

Wanneer de enkel verzwikt is het allereerst belangrijk een botbreuk uit te sluiten. Wanneer u daarover twijfelt, bezoekt u de huisarts om te bepalen of een röntgenfoto noodzakelijk is. 

De huisarts zal een verzwikte enkel in eerste instantie behandelen met rust, koeling, pijnstilling en eventueel een drukverband. 

Wanneer de klachten langer dan 8-12 weken aanhouden, kunt u oefeningen doen voor de coördinatie, stabiliteit & versterking van de enkelspieren via daarvoor beschikbare app’s zoals ‘versterk je enkel’. Ook kan er een verwijzing volgen naar een fysiotherapeut van het netwerk voet-enkel. 

Indien ondanks behandeling van de fysiotherapeut klachten aan blijven houden zal de fysiotherapeut een verwijzing naar de orthopedisch chirurg aanbevelen. U kunt met korte toegangstijden terecht bij de afdeling orthopedie van de NoordWest Ziekenhuisgroep. De volgende orthopedisch chirurgen zijn gespecialiseerd in aandoeningen van de voet en enkel: