Hallux valgus

Hallux valgus / scheve grote teen

 

U bent door uw huisarts of andere zorgverlener doorgestuurd naar de website van netwerk voet-enkel vanwege klachten passend bij een hallux valgus.  

Hallux valgus is een scheefstand van de grote teen. Vaak ontstaat er een pijnlijke bobbel aan de binnenzijde van de voet of komt de grote teen tegen de teen daarnaast (2e teen) aan en veroorzaakt daar een likdoorn.    

De behandeling van een hallux valgus bestaat in eerste instantie uit het aanpassen van de schoenen, met een wijdere schoen zijn klachten vaak veel minder of zelfs verdwenen.


Bij blijvende of terugkerende klachten kan er gekozen worden voor een steunzool of een orthese (dat is een hulpmiddel wat tussen of om de teen geplaatst wordt). Hieronder vindt u een lijst met podotherapeuten, podologen en orthopedisch schoenmakers die kunnen voorzien in het juiste hulpmiddel. 

Ook kunnen fysiotherapeuten u helpen. De grote teen vervult een belangrijke rol bij het lopen. Doordat de grote teen niet meer helemaal recht staat, kan de teen niet meer goed buigen bij het lopen. Dit resulteert in een minder goede afwikkeling in de voet. Hierdoor kan mogelijk een ongelijke verdeling van de belaste voet ontstaan of een aangepaste voetafwikkeling. De fysiotherapeut kan specifieke oefeningen met u doornemen en analyseert o.a. het looppatroon.

Bij onvoldoende effect van bovenstaande behandelingen kan een operatie een oplossing zijn. Uw huisarts kan u daarvoor verwijzen naar de afdeling orthopedie van Noordwest Ziekenhuisgroep. Na het maken van een röntgenfoto wordt er samen met u besproken of en wat voor operatie er nodig is. U kunt voor deze aandoening binnen korte wachttijden geholpen worden door één van de volgende specialisten: